Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Zanimljivosti / (VIDEO) MISTERIOZNI BROD DUHOVA: Napušteni jugoslovenski ponos bez nadzora pluta Atlantikom
loading...

(VIDEO) MISTERIOZNI BROD DUHOVA: Napušteni jugoslovenski ponos bez nadzora pluta Atlantikom

Font Veličina » Veće | Manje


Krenuo je na svoju poslednju plovidbu prema rezalištu kada se iz nepoznatog razloga “oslobodio” od broda koji ga je vukao i samostalno zaplovio morem severnog Atlantika.
Ruski kruzer MV Ljubov Orlova, prvi iz serije od osam kruzera klase Marija Jermolova izrađen je 1974. godine u brodogradilištu Kraljevica u Jugoslaviji kao deo ugovora SSSR i Jugoslavije s ciljem spasavanja jugoslovenske brodogradnje, od 2013. bez nadzora plovi Atlantikom, piše Vintidž Njuz (The Vintage News).
Inače, trup broda je pojačan za plovidbu ledenim morima, i neko vreme se koristio za antarktička putovanja.Oslobodio se prvog danaPošto je odlučeno da brod više ne može da prevozi putnike, MV Ljubov Orlova stajao je pune dve godine u luci Sveti Džon u kanadskoj pokrajini Njufaundlend.

Tokom dve godine stanje kruzera se veoma pogoršalo zbog čega je 2013. krenuo na put prema poslednjem počivalištu, prema Dominikanskoj Republici.

Prvog dana te poslednje plovidbe došlo je do pucanja kablova kojim je kruzer bio vezan za vučni brod. Od tada, bez posade i bez nadzora, pluta hladnim Atlantskim okeanom.


Zabrinuti zbog pretnje koju je brod predstavljao za operacije izvlačenja nafte i plina na tom području, Kanada je poslala 157-tona težak brod Atlantik Houk da pomogle u tegljenju MV Ljubov Orlova.

Vezali su ga, a kad su stigli do otvorenog kanadskog mora naređeno je da se kruzer oslobodi. Time su oprali ruke i više za njega niko ne brine.

Ide prema Evropi

Neko vreme se verovalo da je potonuo, ali Američka obaveštajna služba objavila je satelitske snimke koji pokazuju da kruzer još uvek plovi i da je poslednji put viđen oko 1.300 nautičkih milja udaljen od irske obale. Snimci pokazuju da ga struja nosi prema Evropi.

Iz kanadskog ministarstva saobraćaja navode kako je za njega odgovoran vlasnik broda i traže da prestanu da ih povezuju s ovim problemom. S obzirom na kretanje morskih struja, brod može da završi bilo gde, od zapada Afrike do Norveške.

( Net.hr)

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Amerikanci šokirani ruskim oružjem snimljenim termo kamerama! (VIDEO)

Font Veličina » Veće | ManjeSnimak moskovske Parade pobede objaven na jutjub kanalu „Točka.ru“ pokrenuo ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!