Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Vijesti / BiH / Slovenački mediji: Kod Srba iz BiH se opet čuje zveketanje
loading...

Slovenački mediji: Kod Srba iz BiH se opet čuje zveketanje

Font Veličina » Veće | Manje


Slovenački mediji u s izrazima zabrinutosti opisuju atmosferu i reakcije nastale nakon obeležavanja dana Republike Srpske u Banjaluci, piše “Jutarnji”.

Mariborski list “Večer” u komentaru pod naslovom “Dodikove secesijske vežbe” navodi da se kod bosanskih Srba “opet čuje zveketanje”, ali ovaj put više rečima nego oružjem, te iznosi provokativne govore Milorada Dodika i reditelja Emira Kusturice.

Na manifestaciji u Banjaluci bio je i srpski predsednik Tomislav Nikolić i neki ministri u vladi Srbije, ali ne i premijer Aleksandar Vučić koji je u nekim ranijim prilikama znao obuzdavati bosanskosrpske političare, navodi komentator lista.

Srbi u BiH su Dejtonskim sporazumoom dobili institucije i položaj koji im jamči ravnopravnost u okviru BiH i pravo na suodlučivanje, ali je dogovor konstitutivnih naroda uslov da u Bosni bude mir, upozorava ljubljansko “Delo” u komentaru o kontroverznoj proslavi.

“Neustavni referendum o danu Republike Srpske nije bio sankcionisan, pa nije isključeno da će zbog popustljive reakcije međunarodne zajednice doći do novih referenduma bosanskih Srba. Na kraju krajeva, njihova je skupština već glasala za raspisivanje referenduma o sudstvu i tužilaštvu BiH. Na dnevnom redu mogao bi se ubrzo naći i referendum o otcepljenju Republike Srpske iako je ona nastala etničkim čišćenjem i genocidom”, navodi komentator Vili Einspieler.

“Ako bude išlo po tom scenariju, onda se Bosni crno piše”, zaključuje komentator “Dela”.

Ljubljanski list “Dnevnik” u prilogu pod naslovom “Banjaluka nije popustila pred Sarajevom” navodi da je najsporniji trenutak proslave u Banjaluci to što je na njemu održana i smotra vojne jedinice.

Zanimljiv je na proslavi bio i izbor reditelja Emira Kusturice kao glavnog govornika i tekst njegovog govora u kojem je kazao da su Srbi u BiH najveći gubitnici zadnjeg rata, pri tome ne spomenuvši niti jednom rečju gubitke i trpljenja drugih, navodi list.

Takva retorika, Kusturičin opis Bakira Izetbegovića kao “Luciferovog pomoćnika” i drugi izrazi netrpeljivosti učinili su čak da se nakon njegova govora nastupi Tomislava Nikolića i Milorada Dodika učine “tolerantnima”, navodi u testu o banjalučkoj proslavi ljubljanski “Dnevnik”.

Izvor: Jutarnji    Parada u Banjaluci. Foto: Tanjug

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

FEŠTA NA ULICAMA PJONGJANGA: Oni su napravili najmoćniju Kimovu raketu, slavi ih cela Severna Koreja – pogledajte kako im se odužio! (VIDEO)

Font Veličina » Veće | ManjeSeverna Koreja proslavila je u utorak lansiranje nove rakete zemlja ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!