Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Region / Počeo rat Rusije i Amerike za dominaciju u Srbiji
loading...

Počeo rat Rusije i Amerike za dominaciju u Srbiji

Font Veličina » Veće | Manje


vladimir-putin

Naša zemlja je važna i jednima i drugima jer je trasa Morava-Vardar i dalje geostrateški značajna, što je pokazala i migrantska kriza, kažu analitičari. Čim je premijer Vučić dva puta za kratko vreme boravio u Vašingtonu, usledio je poziv i iz Moskve

Velike sile Rusija i Sjedinjene Američke Države pokušavaju da Srbiju pridobiju kao svog partnera jer je naša pozicija daleko bolja od one koja je bila prethodnih godina i decenija, ocena je analitičara. Zbog toga, kako ističu, ne čudi što je posle posete SAD na najvišem nivou premijeru Srbije Aleksandru Vučiću brže-bolje stigao poziv i iz Moskve, koju će posetiti krajem meseca.

Iako ne kao u vreme SFRJ, Srbija je ipak važna i jednima i drugima jer je trasa Morava-Vardar i dalje geostrateški značajna, što je pokazala i migrantska kriza, smatra analitičar Ðorđe Vukadinović.

Diplomatski signali

– I Rusima i Amerikancima je bitnije da se ne približimo onom drugom, nego da budemo s njima partneri. Za Amerikance i Zapad Srbija je potencijalno žarište u zaleđini takozvanog novog istočnog fronta. Zato pokušavaju da nas gurnu u NATO, što, s druge strane, nikako ne odgovara Rusima. A kad je o njima reč, oni više na nas gledaju kao na nekog relativno lojalnog političkog partnera koji je odbio da im uvede sankcije. To za njih nije mnogo značajno u ekonomskom smislu, ali jeste u psihološkom – objašnjava Vukadinović i dodaje da čim se približimo jednima, drugi nas lupe po ušima.

– Takođe, čim je Vučić dva puta za kratko vreme bio u Americi, usledio je poziv iz Moskve – naglašava on.

Za bivšeg diplomatu Vladislava Jovanovića ovi diplomatski signali jasan su znak da i Rusi i Amerikanci hoće našu naklonost.

– Rusiji su u ovom trenutku važni dobri odnosi s nama zbog njenog cilja da se postavi kao sila broj jedan u svetu, a upravo Srbiju hoće kao saveznika na Balkanu. Slična situacija je i sa Amerikancima, koji pak žele da i dalje imaju uticaj u ovom delu Evrope, a Srbiju vide kao partnera na koga može da se računa u budućnost. To, uostalom, pokazuje i poseta premijera Srbije Americi, i to dva puta u kratkom vremenskom periodu, kao i najavljena poseta Rusiji. Žargonskim rečnikom, oni se tuku oko nas – naglasio je Jovanović.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je Srbija mala da bi bila planetarno važna, ali da je, s druge strane, na regionalnom planu situaciju ipak drugačija.

– Zbog celog regiona Balkana i ovog dela Evrope vrlo je važno da upravo Srbija bude promoter mira i stabilnosti – naglasio je Dačić.

Za Dragana Ðukanovića, potpredsednika Centra za spoljnu politiku, imajući u vidu aktuelnu krizu u Ukrajini, ali i migrantsku, položaj Srbije je dodatno ojačan.

Poljuljani odnosi

– Srbija se jasno opredelila za put u EU i dobre odnose s Nemačkom kao ključnim partnerom u Uniji. To je jako važno Rusiji, koja preko nas hoće da povrati poljuljane odnose s Unijom. S druge strane, Amerika je u više navrata rekla da Srbija postaje njen partner na Balkanu, što je važno za regionalnu stabilnost – naglasio je Ðukanović, dok stručnjak za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ističe da je činjenica da su se neki odnosi u svetu promenili.

– Naša neutralnost otvara prostor za neki oblik partnerstva s velikim silama. Jako je važno da dobro iskoristimo ovaj trenutak jer oni uglavnom preko malih zemljama kao što smo mi trguju – mišljenja je Joksimovićeva.

Predsednik Rusije je bio u Srbiji povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, gde je prisustvovao vojnoj paradi. On se tada u Srbiji zadržao nekoliko sati duže nego što je planirano, a na sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Milanu kasnio je sat i po. Rusija je ove godine u Savetu bezbednosti upotrebila veto na usvajanje predloga britanske rezolucije u UN o genocidu u Srebrenici.

(Kurir.rs)

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Vozači i automehaničari, sretan vam 15. januar

Font Veličina » Veće | Manje Veliki broj stanovnika svakodnevno se služi sredstvima javnog prijevoza, ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!