Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Magazin / Obavezno pogledajte: Snimak sudara novog i automobila od prije 25 godina
loading...

Obavezno pogledajte: Snimak sudara novog i automobila od prije 25 godina

Font Veličina » Veće | Manje


Kao i u svim oblastima života, tako i u automobilizmu postoji dosta nostalgičara koji misle da je “ranije bilo bolje”.

Nerijetko se mogu čuti njihova razmišljanja o “starim, dobrim automobilima koji se nikad nisu kvarili jer su bili pouzdani, jednostavni, bez komplicirane elektronike, uz sve to i jeftini”.

Prava istina je potpuno drukčija. Automobili su svakim novim danom sve bolji, snažniji, brži, udobniji, opremljeniji… Ono najvažnije: Automobili su svakim danom sve sigurniji!

Da bi se shvatilo kakav je napredak automobilska industrija napravila na polju sigurnosti, eksperti organizacije Global NCAP izveli su zanimljiv crash test.

U direktnom sudaru sučelili su dvije Nissanove male limuzine – Versa i Tsuru. Zajedničko su im pripadnost istoj klasi, amblem istog proizvođača i činjenica da se radi o novim automobilima. U svemu ostalom dijele ih “svjetovi i vjekovi”.

Iako je testni Nissan Tsuru nov automobil, zapravo je riječ B13 generaciji Nissan Sentre čija je prodaja u SAD-u završena prije 22 godine. No, proizvodnja i prodaja Sentre nastavljena je u Meksiku gdje je limuzina preimenovana u Tsuru i jeftino ponuđena tamošnjim kupcima.

Tsuru je automobil na tehnološkom nivou od prije 25 godina, dakle, bez modernih elektronskih asistenata, bez zračnih jastuka i zavjesa…Sve to ima novi Nissan Versa, ali i deformabilne zone na karoseriji koje efikasno upijaju udarnu energiju pri koliziji.

Eksperti Global NCAP-a simulirali su frontalni sudar dva automobila pri brzini od 80 milja na sat (128 km/h) i to 50-postotnom površinom prednjeg dijela vozila.

Rezultat testa je zastrašujući. Vozač moderne Verse u realnoj situaciji vjerovatno bi ostao nepovrijeđen, zaštićen prednjim i bočnim zračnim jastucima, deformacionim zonama koje apsorbiraju utjecaj sudara, efikasno štiteći putničku ćeliju.

S druge strane, kolega za upravljačem Tsurua bi vrlo vjerovatno zadobio smrtonosne povrede, što se i u realnoj situaciji desilo mnogim vozačima i putnicima. Naime, analize pokazuju da je Nissan Tsuru učestvovao u više od 4.000 smrtnih slučajeva na meksičkim cestama u periodu od 2007. do 2012.

Nissan je objavio da će naredne godine prestati proizvodnja “modernog meksičkog odltimera”, a zastrašujući snimak crash testa treba nas podsjetiti na zvanične statistike po kojima je 27,81 posto putničkih automobila u Federaciji BiH starije od 20 godina, dakle, predstavljaju vršnjake zloglasnog Tsurua.

Komentariši ovaj članak

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Sekunda ih je dijelila da izgube život, ali pogledajte šta se dogodilo (VIDEO)

Font Veličina » Veće | ManjeKada vozač uđe u svoj automobil mora da se sjeti ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!