Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Skandal / Ništa im nije sveto: Lažna volonterka djecu oboljelu od raka koristi za varanje građana!
loading...

Ništa im nije sveto: Lažna volonterka djecu oboljelu od raka koristi za varanje građana!

Font Veličina » Veće | Manje


Na sarajevskim ulicama, tačnije na glavnom šetalištu od BBI centra do Baščaršije u posljednjih nekoliko dana građani su ponovo primijetili “humanitarnu radnicu”, koja u ime Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” prodaje slikovnice i bojanke po cijeni od pet maraka.

Ono što mnoge Saralije, međutim, ne znaju, jeste činjenica da spomenuta djevojka, kao ni druge osobe koje se predstavljaju kao volonteri ovog Udruženja, ustvari s njim nemaju ništa, a oboljeli mališani od njihove zarade nemaju nikave koristi.

Radi se, naime, o dobro uigranoj prevari za naivne građane, koji, u naiskrenijoj želji da pomognu liječenje najmlađih, nasjedaju na ovu i slične prevare, koje, nažalost, danas nisu nikakva rijetkost.
Da spomenuta “volonterka” sa ovim udruženjem nema ništa, za Faktor je potvrdila i Jasna Vatreš, sekretar Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.

– To, nažalost, nije novo i traje evo već nekoliko godina zaredom. Nažalost, ova osoba, koju ne znam kako da nazovem, na neki način je došla do iskaznice volontera iz nekih ranijih akcija koje smo imali i to sad zloupotrebljava na takav način – kazala je Vatreš, koja je apelirala na građane da ne kupuje od takvih osoba, jer se radi o zloupotrebi bolesne djece za nečije lične interese.

Prodaje slikovnice

Kako kaže, pretpostavlja se da se radi o većoj grupaciji ljudi, jer su “volonteri” primijećeni i na drugim mjestima. Čak su i članovi Udruženja nekoliko puta u gradu zatekle lažnu volonterku kako prodaje slikovnice, ali je ona, na njihova upozorenja da to ne smije raditi, bahato odgovarala da je “slobodno mogu prijaviti, ionako joj ništa ne mogu”.

– Nama su ovakve slučajeve prijavljivali i na Ilidži, Hadžićima i drugim mjestima. Mi smo sve prijavljivali policiji, a oni su to evidentirali i uradili onoliko koliko je u njihovoj nadležnosti, ali zaista ne znamo kako tome stati ukraj. Stoga je neko od naših volontera i uslikao dotičnu gospođicu, kako bismo putem društvenih mreža i medija upozorili građane da je to laž. Zaista ne znamo na koji način oni dolaze do tih bojanki. I to je dokaz da se radi o većoj grupi, jer nije nam jasno ko ima kapacitete da štampa toliki broj slikovnica – pojašnjava Vatreš.

Ono što je bitno, kako kaže naša sagovornica, a po čemu građani lako mogu prepoznati da se radi o prevari, jeste i činjenica da volonter ne može biti sam na ulici.

Ispružene ruke

– Zna se kako se organizira neka kampanja. Prvo ide najava u medijima, mora se najaviti nadležnim organima, zatražiti dozvola, istaknuti logo i tako dalje. Upravo zbog ovakvih slučajeva mi smo se sad odlučili da pred Novu godinu ne prodajemo čestitke javno, nego nekim drugim sredstvima, putem maila, portala i slično, jer želimo da povratimo poljuljano povjerenje građana u ono što radimo – kaže za kraj naša sagovornica.

Svjedoci smo, nažalost, da na gotovo svakom ćošku možemo sresti nekog s ispruženom rukom. Zbunjeni građani više ni sami ne znaju kome pomoći, a kome ne, jer upravo zbog ovakvih pojava, građani nemaju povjerenja ni u koga, zbog čega možda ispaštaju i oni kojima je pomoć zaista potrebna.

Zatražili smo i zvaničan odgovor MUP-a Kantona Sarajevo o ovom slučaju. Međutim, tokom današnjeg radnog dana nije stigao odgovor na naš upit.

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) EKSKLUZIVNO! Pogledajte svirepo iživljavanje zbog kojeg se mladić (22) obesio

Font Veličina » Veće | Manje KRALJEVO – Osnovno tužilaštvo u Kraljevu tri godine je ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!