Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Ex-yu-hitovi / Muzika 1980-ih: Vrijeme prvih muzičkih spotova (VIDEO)
loading...

Muzika 1980-ih: Vrijeme prvih muzičkih spotova (VIDEO)

Font Veličina » Veće | Manje


Početkom 80-ih i jugoslovenske muzičke zvijezde (u usponu) počele su sa snimanjem svojih prvih video spotova. Bile su to uglavnom najjednostavnije video varijante bez nekog posebnog scenarija, a cilj je prije svega bio osigurati promotivni materijal za, pored radija, najvažniji medij – televiziju.

 

Često su to bili nekvalitetni snimci, isječci sa nastupa uživo, katkada i vrlo loše sinhronizovani sa glasom izvođača, ali nas ipak podsjećaju na početke muzičke video produkcije i prve veće hitove današnjih zvijezda.

Spotovi su do danas postali nezamjenjivo sredstvo za promociju svakog ozbiljnijeg muzičara u čiju se realizaciju uključuje čitava mala filmska ekipa.

Severina se 1990 godine tek počela probijati kroz hrvatsku i jugoslovensku muzičku scenu. Na Splitskom festivalu te godine, Seve se predstavila sa pjesmicom “Vodi me na ples” što je i prvi video zapis iz njene karijere.

Ovo je prvi nastup grupe “Merlin” iz 1985 godine, a ujedno i video spot za njihovu pjesmu “Kokuzna vremena”. Članovi grupe se malo slabije vide od silnog dima i drugih efekata na stejdžu, ali – takva je nekada bili scenografija.

Dragana Šarić alijas Bebi Dol je 1981. izdala svoj debi singl “Mustafa” uz koji je za to vrijeme snimila zanimljiv i avangardan spot.

Jedna od najljepših pop pjesama u Jugoslaviji 1987 je bio i hit grupe Hari Mata Hari “Javi se”. Evo i prilično statičnog “spota” za ovu pesmu.  

 

 

Novi.ba/Ex-Yu portal

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Ulje koje leči sve osim smrti: Upoznajte još jedan neverovatan dar prirode!

Font Veličina » Veće | ManjeNigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!