Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Vijesti / Srbija / Komersant: Rusija “poklanja” migove, a traži od Srbije..
loading...

Komersant: Rusija “poklanja” migove, a traži od Srbije..

Font Veličina » Veće | Manje


U Moskvi boravi premijer Srbije Aleksandar Vučić, radi potpisivanja sporazuma o isporuci šest ruskih aviona MiG-26 Srbiji po veoma povoljnim uslovima.

Moskva zauzvrat računa na to da će Beograd doneti odluku o tome da se ruskim saradnicima u humanitarnom centru u Nišu da diplomatski status, piše danas “Komersant”.

Vučić je, međutim, jasno stavio do znanja da sa tom odlukom ne dolazi u Moskvu, navodi list.

Uz podsećanje da je dogovor o poseti Vučića Moskvi postignut tokom nedavne posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, moskovski list navodi da će Beograd zapravo imati da plati samo remont aviona, a da će ih dobiti praktično besplatno, što je posle susreta sa Lavrovom potvrdio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekavši da se ne radi o “kupovini, već o poklonu”.

Istina, Vučić insistira na tome da Srbija avione ipak kupuje, premda po ceni “daleko ispod tržišne”, što je za njega od velikog značaja.

Vučić je uoči posete Moskvi rekao i da Srbija pregovara sa Ruskom Federacijom i o isporukama sistema PVO.

Prema podacima “Komersanta” iz izvora bliskih srpskoj vladi, radi se o jednom tipu sistema “Buk”, koji bi već naredne godine mogao da bude isporučen Beogradu.

Objašnjavajući zašto sporazum o isporuci oružja Beograd sklapa upravo sa Moskvom, načelnik generalštaba Ljubiša Diković podseća da je 80 odsto srpskog naoružanja ruske proizvodnje.

Drugi razlog je to što “niko ne može da da tako povoljne uslove za MiG-ove”, navodi njegove reči list.

Vojna saradnja sa RF, prema rečima Dikovića, nije slučajna, već je “zasnovana na prijateljstvu i sličnim pogledima na svet i bezbednosna pitanja”.

“Komerasant” podseća da Srbija u vojnoj oblasti ne sarađuje samo sa Rusijom nego i sa drugima i to takođe po povoljnih uslovima.

Naredne godine Beograd će od SAD na poklon dobiti 30 novih “hamera”, a planirano je da se za srpske specijalne jedinice nabavi 13 borbenih helikoptera nemačko-francuske proizvodnje sa naoružanjem, pri čemu Srbi računaju da će četiri dobiti na poklon, piše moskovski dnevnik.
http://static.mondo.rs/Picture/574547/jpeg/Tan2016-12-21_105427134_0.jpg
“Komersant ” piše da su Vučića uoči posete Moskvi pitali da li će zauzvrat ruskim saradnicima humanitarnog centra u Nišu dati diplomatski status, analogno sa pravima koji imaju vojnici NATO koji prelaze srpsku teritoriju.

Moskva na tome insistira odavno, a Beograd do danas odlaže odluku strahujući od problema sa EU koja se tome oštro protivi, smatrajući da je to korak ka stvaranju vojne baze u Nišu.

Srpski premijer je odgovorio uvijeno: “Odluku o tome doneće naša vlada. Ja ga u Moskvu na tacni ne nosim.”

To može da znači da se ta odluka odlaže do posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, koja je predviđena za početak 2017. godine, zaključuje “Komersant”.

Izvor: Tanjug

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

FEŠTA NA ULICAMA PJONGJANGA: Oni su napravili najmoćniju Kimovu raketu, slavi ih cela Severna Koreja – pogledajte kako im se odužio! (VIDEO)

Font Veličina » Veće | ManjeSeverna Koreja proslavila je u utorak lansiranje nove rakete zemlja ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!