Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Uncategorized / Izgradnja tunela na području Kobilje Glave je prioritet Kantona Sarajevo

Izgradnja tunela na području Kobilje Glave je prioritet Kantona Sarajevo

Font Veličina » Veće | Manje


Tunel Kobilja glava -skica

O realizaciji trenutnih i o budućim  potencijalnim razvojnim projektima finansiranim iz kredita ERBD-a (Evropske razvojne banke) danas su sa delegacijom Kantona Sarajevo razgovarali novoimenovani direktor ove banke za Zapadni Balkan Holger Munet i direktor Predstavništa ERBD-a u BiH Ian Brown.

Ministar finansija i vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, koji je i  predvodio kantonalnu delegaciju, upoznao je goste sa realizacijom 16,5 miliona eura vrijednog  ERBD-ovog kredita, od čega se finansiraju radovi na izgradnji južne logitudinale, I, XII transverzale:

loading...
,

Dionicu puta od Grbavice do zgrade OHR smo završili, uspostavljena je zadovoljavajuća dinamika radova, i u toku je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na terenu kako bi se nastavio dalji rad – istakao je Kozadra. On je naglasio da upravo rješavanje ovih odnosa zahtjeva velika finansijska  sredstva koja se ne mogu obezbijediti iz budžeta a ni iz kredita ove banke te da bi ERBD mogao dati pomoć i podršku kod drugih finansijskih institucija za ova nedostatna sredstva.

Posebno je danas potcrtana potreba nastavka radova na I transverzali, te povezivanje ove cestovne komunikacije sa koridorom Vc. Kako je istakao Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste KS, projekt I transverzale vrijedan je 160 miliona KM, ali da trenutni prioritet u njenoj parcijalnoj izgradnji jeste izgradnja tunela na Kobiljoj Glavi vrijednog 30 miliona KM. Za sve projekte o kojima se govorilo spremna je projektna dokumentacija. Rješavanje imovinsko –  pravnih odnosa ostaje pitanje za sebe.

Saradnja sa ERBD-om nam je pomogla da ubrzamo rješavanje statusa mnogih objekata na trasi budućih saobraćajnica, a tu mislim na mnoge ilegalne i privremene objekte koji se tu nalaze. To će Kanton i općine morati po hitnom postupku rješavati, dodao je  Zolj.

Potreba i nužnosti ulaganja u vodovodnu infrastruktu nije upitna. Današnji sagovornici su izrazili nadu da će se razgovori o kreditiranju ovog projekta ponovno otvoriti, te da će se steći i formalni uslovi za dobijanje ovog kredita, navodi se u saopćenju.

Direktor ERBD za Zapadni Balkan Holger Munet osvrnuo se na principe kojim se ova banka vodi u procedurama kreditiranja.

Mi podržavamo projekte koji direktno utiču na život građana. Takođe želimo da krediti dođu do krajnih realizatora, preduzeća. To osigurava transparentnost i djelotvorno finansiranje. Naši krediti se vežu i na reforme koje je nužno provesti. I dalje ćemo podržavati projekte cestovne i komunalne infrastrukture, to je veoma važno za kvalitet života građana. Želimo vidjeti i integralan pristup sektoru javnog saobraćaja i spremni smo pružiti podršku takvim projektima, rekao je Munet.

Uz projekte vezane za glavne gradske saobraćajnice, danas se govorilo i o projektima izgradnje biciklističke staze od Ilidže do Kozije ćuprije, o izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice. Iskazana je obostrana želja da se nastave razgovori i dogovori i sa novim nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Grozno:Mirisom iz mešunožja spustila avion ali to nije sve “VIDEO”

Font Veličina » Veće | Manje“Pomislio sam da je nešto ušlo u tu ženu i ...

Odgovori

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!