Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Vijesti / BiH / Evropska prestonica kanabisa je u komšiluku
loading...

Evropska prestonica kanabisa je u komšiluku

Font Veličina » Veće | Manje


Albanija je postala najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Evropi. Ova ilegalna droga opisana je kao “zeleno zlato”, a kilogram im donosi od 100 do 200 evra

U Italiji ista količina košta oko 1.500 evra. BBC piše da se većina kanabisa prokrijumčari na sever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadanskog mora pa do Italije.

Tražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC procenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP Albanije.

Oni proizvođači do kojih je došao BBC, kažu da su proizveli 250, 350 kilograma i da skoro svaka kuća u njihovom selu prodaje kanabis.

Momak koji je proizveo 350 kilograma zapošljava i 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju useve.

“Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor“, kaže ali onda počinje da se brani:

“Ovo je naše prokletstvo-nema posla, nema novca ovde za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina…”

Nezaposlenost u Albaniji je visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje kanabisa i cvetanje trgovine tom biljkom.

Tamošnja Vlada je pokušala da se izbori protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva miliona paketa kanabisa.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Italijana. Italija naime, plaća nadzor iz vazduha i tako pokušavaju da pronađu skrivene plantaže.

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Parlamentarna skupština NATO priprema izveštaj veoma nepovoljan za Srbiju, evo o čemu se radi …

Font Veličina » Veće | ManjeParlamentarna skupština NATO-a sprema se da usvoji izveštaj o Zapadnom ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!