Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Skandal / DEMANT/AFERA KOJA RAZARA FAMILIJE U SANSKOM MOSTU :Djevojka bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama
loading...

DEMANT/AFERA KOJA RAZARA FAMILIJE U SANSKOM MOSTU :Djevojka bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama

Font Veličina » Veće | Manje


Sanski Most potresa prava provincijska afera koja lomi brakove i ljubavne veze, razara familije, a iznad svega ogoljuje bošnjačko-muslimansku politiku „do kosti“.

Glavna akterka afere je srednjovječna Sanjanka koja je bila udata u Norveškoj i nakon okončanja braka vratila se sa djetetom u svoj zavičaj. Ime joj je Sanda a zadržala je prezime svog bivšeg, valjda pokojnog, muža Hagen.

Kao dobrostojeća naturalizirana „Norvežanka“ željela se pokazati milosrdnom i učiniti nešto humano i lijepo za svoj grad i za svoju kćerku. Odlučila se izgraditi od sopstvenog novca azil za pse. Da bi to realizirala morala je prebroditi mnoge administrativne peripetije. Kao dami, bilo joj je frustrirajuće obilaziti mnoge kancelarije općinskih službenika pa se odlučila posao završiti „prečicom“. Navodno su joj tako sugerirali i mještani kazujući joj ko su općinski moćnici.

Preporučen joj je mladi općinski aktivista, predsjednik omladinske organizacije SDA. Od tog poznanstva traje ljubavna afera koja se može okaraterizirati razvratnim bludničenjem. Bar osmorica mladih SDA-ovih junoša su imali seksualne odnose sa gospođom Hagen. Bar tako je, valjda iz osvete, gospođa Hagen iznijela svoju „ljubavnu prepisku“ sa njima i objavila na društvenim mrežama.

Piše: Logo

NA OVU OBJAVU REAGOVALA JE NA SVOJOJ FB STRANICI

SANDA HAGEN

Dobro jutro Sanjani.

Nikad nam nije dosadno kad jutro pokusa da pokvari primitivizam i lazi smile emoticon

Nekoliko ispravki za clanak i cinjenice objavljujem ovdje na mojoj stranici, a najveca ispravka kad se uvazi Zalba od Vijeca za stampu BiH u vezi clanka napisanog u The Bosnian Times bit ce takodje objavljena javno smile emoticon

Dakle ispravke od pocetka;

Sanda se nije vratila u zavicaj nakon okoncanja braka, vec i dalje zivi i boravi u Norveskoj, u koju je dosla 1994. godine kao dijete povodom rata u BiH. Iz Norveske pokusava da doprinese svom zavicaju. Sanda je vec bila Norveski drzavljanin prije ulazka u brak sa bivsim muzem, sa kojim je bila zajedno 8 godina. Razvod kojeg je ona zahtjevala, je prosao veoma bezbolno izmedju Sande i bivseg muza, jer je zeljela da brak napusti bez i jedne krune. Takodjer je bivsem muzu ostavila i kucu i Jaguara kojeg su zajedno stekli kroz brak, bez ikakvih uvijeta. Bivsi muz nije pokojnik, vec je ponovo sretno ozenjen i stekao je blizance.

“Azil za pse” se ne gradi od mog sopstvenog novca, vec je podrska moje grupe iz Norveske “Støtt gatehunder i Bosnia” za postojece udruzenje “Prijatelji zivotinja Sanski Most” koje se brine o neudomljenim psima u Sanskom Mosu vise od 3 godine, a koje Asim Kamber i Mustafa Avdagic sabotiraju.

Jedina afera koja se dogodila je bila sa Predsjednikom mladih SDA Sanski Most, Mensurom Seferovicem, a ne sa osam clanova SDA kao sto se tvrdi u clanku.

Sanda Hagen je bila postavljena kao delegat SDA Sanski Most krajem aprila mjeseca 2015. godine od strane Asima Kambera.

Od prvog dana je skupljala dokaze kao Insider u veoma koruptnoj stranci u Sanskom Mostu, koja nikako ne predstavlja osnove i program SDA stranke kao sto je zamisljeno od strane prvog predsjednika Alije Izetbegovica. Stranka se iskoristava na najgori nacin da bi pojedinci u SDA stranci Sanski Most postajali sto mocniji i bogatiji a gradjani sto utuceniji i siromasniji, i liseni svojih ljudskih prava i slobode govora.

Prepisivanje sa Asimom Kamberom i protiv SDA stranke, koje je pocelo u septembru 2015. godine, i koje se desilo totalno neocekivano od SDA predsjednika i poltrona u Sanskom Mostu, nisu zbog navedenih “aferi”, vec zbog onemogucavajnja ostvarivanja pomoci neudomljenim zivotinjama u Sanskom Mostu, zbog sabotaze udruzenja “Prijatelji zivotinja Sanski Most” koje i dalje podrzavam, zbog iznosenja cinjenica potkovanih dokazima o kradji i namjestaljci pri glasanju za Izvrsni odbor SDA u Sanskom Mostu, ilegalnom postavljanju delegata u SDA stranku, ucutkivanje donacija u Sanskom Mostu, kontrola nad javnosti u Sanskom Mostu kroz privatni medij Inmedia.ba, i manipulacije nad policijom i tuzilastvom u Sanskom Mostu. Svi clanci u potpunosti se mogu procitati na mojoj FB stranici, i otvoreni su za javnost.

Mnoge cinjenice i dokazi o drugim ilegalnim postupcima slijede.

Puno pozdrava za sve dobre Sanjane sirom svijeta iz suncane i uredjene kraljevine Norveske.

P.S: Nikad nije na mom profilu napisano da je ikakva prijetnja od Asima Kambera prijavljena “nasoj” policiji. Jedno je angazovati advokate, pripremati tuzbe, i tuziti putem advokata a drugo je prijaviti policiji koja je izmanipulusana.

GĐA SANDA HAGEN – PORTAL THEBOSNIATIMES.BA, 30.11.2015. GODINE

 

Broj: 373-02/16
Datum: 28.07.2016.

 

ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
po žalbi gđe Sande Hagen na tekst
„Afera koja razara familije u Sanskom Mostu – Djevojku bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama“
objavljen na portalu thebosniatimes.ba 30.11.2015.g.
ŽALBA SE PRIHVAĆA
Drastično prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
Opšte odredbe, Stav 5
Član 2 – Urednička odgovornost
Član 3 – Huškanje
Član 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti
Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
Član 9 – Privatnost
Član 15 – Žalbe, Stav 1

Žalbena komisija konstatuje
drastično kršenje profesionalnih normi novinarskog izvještavanja.

Tekstom objavljenim na portalu thebosniatimes.ba, Žalbenica Sanda Hagen se drastično diskriminira po osnovi spola i predstavlja kao osoba lošeg morala, a bez konkretnih dokaza za to.

Dodatno, u spornom tekstu su objavljeni fotografija i broj telefona gđe Hagen, te navodi o maloljetnom dijetetu i bivšem mužu, čime se drastično krši privatnost gđe Hagen, a sve u cilju njene diskreditacije kao osobe, na vrlo opasan huškački način.

Time je drastično prekršen Kodeks za štampu i online medije: Opšte odredbe, Stav 5, Član 2 – Urednička odgovornost, Član 3 – Huškanje, Član 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 9 – Privatnost
Žalbena komisija konstatuje također kršenje Član 15 – Žalbe, Stav 1 Kodeksa zbog nepostojanja impressuma na portalu thebosniatimes.ba. Obaveza je svakoga medija da u svome izdanju na vidljivom mjestu ima označene kontakt podatke i uredništvo/redakciju medija.
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nalaže portalu thebosniatimes.ba da ukloni sporni tekst sa svoga portala, te da uputi javno izvinjenje gđi Hagen zbog nanešene štete lažnim i diskriminirajućim objavama.
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu gđe Sande Hagen na tekst „Afera koja razara familije u Sanskom Mostu – Djevojka bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama“, objavljen na portalu thebosniatimes.ba 30.11.2015. g. U okviru teksta su objavljeni i fotografija Žalbenice, te screen shot iz kojeg je vidljiv broj mobitela Žalbenice.

Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala thebosniatimes.ba obratila se gđa Sanda Hagen, naznačivši: „Dana 30.11.2015. je portal The Bosnian Times objavio javnu lažnu klevetu na The Bosnian Times pod nazivom ‘Afera koja razara familije u Sanskom Mostu; Djevojka bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama’“, kao i sljedeće:
„Smatram da sadržaj članka nije u skladu sa Kodeksom za štampu i online medie BiH. Članci se i dalje šire i dijele kroz razne portale. Posljednji put je objavljeno prije nekoliko dana, 23.06.2016 godine na bisce.ba, i jako su uznemiravajući za moj poslovni i privatni život. Želim da mi pomognete da se zaustavi širenje laži i kleveta o meni. Tražim da se portal The Bosnian Times izjasni ko je autor/autori za oba objavljena članka, jer ni jedan od ovih članaka nije potpisan sa punim imenom i prezimenom autora čiji jedini izvori informacija za ovakve neozbiljne i zlonamjerne objave su lična fantazija i zla namjera“.

Žalba gđe Hagen se odnosi na tekst u kojem je, između ostalog, objavljeno: „Sanski Most potresa prava provincijska afera koja lomi brakove i ljubavne veze, razara familije, a iznad svega ogoljuje bošnjačko-muslimansku politiku ‘do kosti’. Glavna akterka afere je srednjovječna Sanjanka koja je bila udata u Norveškoj i nakon okončanja braka vratila se sa djetetom u svoj zavičaj. Ime joj je Sanda a zadržala je prezime svog bivšeg, valjda pokojnog, muža Hagen. Kao dobrostojeća naturalizirana ‘Norvežanka’ željela se pokazati milosrdnom i učiniti nešto humano i lijepo za svoj grad i za svoju kćerku. Odlučila se izgraditi od sopstvenog novca azil za pse. Da bi to realizirala morala je prebroditi mnoge administrativne peripetije. Kao dami, bilo joj je frustrirajuće obilaziti mnoge kancelarije općinskih službenika pa se odlučila posao završiti ‘prečicom’. Navodno su joj tako sugerirali i mještani kazujući joj ko su općinski moćnici“.

U vezi sa ovim navodima, gđa Hagen u dostavljenoj žalbi je naznačila sljedeće: „Sami naslov da sam bludničila sa čitavim SDA-podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama. Ja nisam imala nikakve seksualne odnose sa čitavim SDA-podmlatkom nit’ je takvo nešto objavljeno na društvenim mrežama. Jedina veza koja se odigravala je bila između mene kao tad slobodne žene sa Mensurom Seferovićem, predsjednikom mladih SDA Sanski Most. Nikakvih drugih seksualnih odnosa nit’ bludnjačenja sa bilo kim iz SDA nije nikad bilo. U ovom dijelu teksta na najgrozniji način se opisuje moja ličnost koja nema veze sa stvarnošću kao glavna akterka nepostojećih aferi i što doživljavam krajnje neukusnim i degradirajućim. Navodi se i moja kćerka od 5 godina, jedno nedužno dijete. Ja se nalazim u Norveškoj od 1993. godine i dalje živim u Norveškoj. Zavičaj posjećujem kao i svi ostali koji žive van Bosne. Moj bivši suprug Hagen i ja smo se razišli na civilizovan način, bez ikakvih spornih situacija nakon 8 godina zajedničkog života i on uopšte nije pokojnik kako se navodi u članku, već je ponovo sretno oženjen i ima dvoje male dijece. Nemilosrdno ga spominju bez ikakvih povoda. Kleveta o tome kako se ja želim prikazati milosrdnom je klevetanje mog humanitarnog rada. Moj humanitarni rad, vezan za neudomljene životinje u BiH, je potpuno transparentan i uz pomoć mojih prijatelja iz Norveške zajedno financiramo (a ne samo od mog sopstvenog novca kao navedeno u članku) jedan smještaj za neudomljene životinje u Sanskom Mostu više od godinu dana. Naš rad se može pratiti na Facebook grupi ‘Støtt gatehunder i Bosnia’. O našem zajedničkom dobrovoljnom radu za neudomljene pse pišu mnogi portali. Sve uplate i isplate su javno priložene, takođe i stanje konta pri svakoj uplati i isplati. Molim Komisiju za žalbu da obavezno pogleda stranice grupa vezane za moj rad i sve objave kroz razne portale koji su objavljivali moj trud. Pare koje se doniraju, 100% se ulažu u projekat i ništa se ne uzima za administraciju ili moje troškove pri ostvarivanju projekata. Sve takve troškove snosim sama. Ja osjećam da imam dovoljno u životu i želim da dio moga vremena koristim na rad u dobrotvorne svrhe. Formiranje moje ličnosti se desilo u jednoj uređenoj državi gdje je humanitarni rad tradicija mnogih građana i često se organizuju nesebična prikupljanja za dobrotvorne svrhe. Tako da kroz 22 godine boravka u Norveškoj i meni je humanitarni rad postao dio života. Još mi više daje smisla ako taj rad i vrijeme ulažem u grad u kojem sam provela moje prve godine života, grad koji je meni drag. Za laži da su mnoge administrativne peripetije navele da krenem kojekakvom prečicom i ukazivanja građana na ko su gradski moćnici je takođe jedna opaka laž. Od prvog dana se surađivalo i vodio se dijalog sa načelnikom Mustafom Avdagićem sa kojim sam u familijarnim odnosima, a ne kroz neke izmisljene prečice“.

Povodom dijela teksta: „Preporučen joj je mladi općinski aktivista, predsjednik omladinske organizacije SDA. Od tog poznanstva traje ljubavna afera koja se može okarakterizirati razvratnim bludničenjem. Bar osmorica mladih SDA-ovih junoša su imali seksualne odnose sa gospođom Hagen. Bar tako je, valjda iz osvete, gospođa Hagen iznijela svoju ‘ljubavnu prepisku’ sa njima i objavila na društvenim mrežama. Nakon toga je došlo do pravih familijarnih drama čak i razvoda brakova. Problem je što su bar trojica od aktera afere bludničila sa gospođom Hagen imami, odnosno sinovi imama, pa kao takvi preporučeni mladi i perspektivni aktivisti SDA“, Žalbenica navodi:
„Ovo su veoma velike i zgrožavajuće neistinite uvrede koje The Bosnian Times širi o meni kroz svoj portal. Jednu, u to vrijeme samohranu majku i slobodnu ženu, javno linčovati kroz laži o bludničenju i ‘seksualnim odnosima sa bar osam mladih SDA-ovih junoša, od kojih su bar trojica sinovi imama’.Nikad ja nisam objavila ikakve orgije nit’ seksualne odnose sa ‘bar osam osoba’ nit’ ‘barem tri sina imama’. Jedina višemjesečna veza koja se odigravala je bila između mene kao slobodne žene i predsjednika mladih SDA Sanskog Mosta Mensura Seferovića, koji je također sin od jednog imama koji je poginuo za vrijeme rata. To ne daje nikom za pravo da mi montira laži za ikakve seksualne odnose sa više mladih SDA i više sinova od ikakvih imama nit’ ih je kad bilo nit’ se kad objavilo na mom profilu da su postojali. Ja nisam javna ličnost da se može ulaziti u moj privatni život, pogotovo ne sa širenjem neistine i prikazivanjem mene kao jedne nemoralne osobe sa mnogobrojnim seksualnim partnerima“.

Postupajući po žalbenoj proceduri, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredništvu portala thebosniatimes.ba, povodom žalbe gđe Hagen.
Odgovor nije dostavljen, niti su objavljeni demanti i izvinjenje gđi Hagen. Tekst „Afera koja razara familije u Sanskom Mostu – Djevojku bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama“ nije uklonjen sa portala thebosniatimes.ba.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 28.07.2016. godine, razmotrila je žalbu gđe Sande Hagen, tekst „Afera koja razara familije u Sanskom Mostu – Djevojku bludničila sa cijelim SDA-ovim podmlatkom i objavila to na društvenim mrežama“ od 30.11.2015. g. i utvrdila drastično kršenje novinarskih etičkih standarda datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH: Opšte odredbe, Stav 5, Član 2 – Urednička odgovornost, Član 3 – Huškanje, Član 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 9 – Privatnost i Član 15 – Žalbe.

Tekstom objavljenim na portalu thebosniatimes.ba, Žalbenica Sanda Hagen se drastično diskriminira po osnovi spola i predstavlja kao osoba lošeg morala, a bez konkretnih dokaza za to.

U spornom tekstu su objavljeni fotografija i broj telefona gđe Hagen, te navodi o maloljetnom dijetetu i bivšem mužu, čime se drastično krši privatnost gđe Hagen, a sve u cilju njene diskreditacije kao osobe, na vrlo opasan huškački način.

Žalbena komisija konstatuje također kršenje Član 15 – Žalbe, Stav 1 Kodeksa zbog nepostojanja impressuma na portalu thebosniatimes.ba.

Obaveza je svakoga medija da u svome izdanju na vidljivom mjestu ima označene kontakt podatke i uredništvo/redakciju medija.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nalaže portalu thebosniatimes.ba da ukloni sporni tekst sa svoga portala, te da uputi javno izvinjenje gđi Hagen zbog nanešene štete lažnim i diskriminirajućim objavama.

Opšte odredbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „….Novinari će razvijati svijest o ravnopravnosti polova i poštivanju osobenosti kao integralnog dijela ljudskih prava“.

Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

Član 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje“.

Član 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će izbjegavati direktne ili indirektne komentare kojima ličnosti stavljaju u neravnopravan položaj ili ih diskriminišu po osnovi njihovog pola, roda, polnog identiteta, rodnoga identiteta, rodnoga izražavanja i/ili seksualne orijentacije“.

Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.

Član 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti. Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećanjem“.

Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala thebosniatimes.ba da objavi ovu Odluku.
Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

Predsjedavajući Žalbene komisije

Prof. dr Miodrag Živanović

Thebosniatimes.ba

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

POJAVIO SE NAJNOVIJI SNIMAK UZBUĐENOG ŠAKE: Uh, izljubio bih ti i izlizao s…! Ribetino moja, p…. i po!

Font Veličina » Veće | Manje Šako Polumenta je već danima udarna vijest svih regionalnih ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!