Breaking News
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Uncategorized / CRNA TRGOVINA: Najnovije hrvatske puške u rukama džihadista Islamske države
loading...

CRNA TRGOVINA: Najnovije hrvatske puške u rukama džihadista Islamske države

Font Veličina » Veće | Manje


ZAGREB – Sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na području južžnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula, teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi HS Produkt iz Karlovca, prenosi portal Indeks.
Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minutu, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor “HS Produkta” Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.”Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke”, kaže Pavlin za Indeks i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a delimično se o tome već spekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namenjeno pripadnicima pešmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džihadista Islamske države.

Naime, pošto su mediji objavili da je zabeležena poseta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođacima oružja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulaženja u detalje poslovnog odnosa.

Pavlin sada kaže kako je poslednja isporuka modela VHS-K2 na neko od tržišta na Bliskom istoku išla prošle godine, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju, a o količinama nije hteo da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012, odnosno početka 2013 godine, podseća Indeks.

“Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima”, komentariše Indeksov izvor.

Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.
Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sednici Vlade Hrvatske, cela priča je dospela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar odbrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružavanje Kurda.

Analitičari veruju kako veći deo hrvatskog oružja u rukama sirijskih i iračkih islamista verovatno potiče iz tih ‘jordanskih pošiljki’ iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne jer, Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili međunarodnim ograničenjima prometa oružja ili vojne opreme. Tokove isporučenog oružja naprosto nije bilo moguće kontrolisati, navodi Indeks.

Ne propustite i ovo na našem sajtu:

About Redakcija(t)

Preporučeni članci

Grozno:Mirisom iz mešunožja spustila avion ali to nije sve “VIDEO”

Font Veličina » Veće | Manje“Pomislio sam da je nešto ušlo u tu ženu i ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!